De ce noua afacere a Facebook a fost interzisă de China

de: Răzvan Băltărețu
26 07. 2018

Serviciile Facebook sunt blocate în China, dar compania plănuiește o afacere diferită. Până va finaliza planul, autoritățile au respins-o.

Încercarea Facebook de-a crea un hub pentru inovații în China s-a lovit de regimul comunist. Conform The Verge, divizia din China era controlată de Facebook Hong Kong Limited, o companie din Hong Kong care nu se supune cenzurii comuniste. Facebook a primit permisiunea inițială de la autoritățile locale din provincia Zhejiang, dar administrația responsabilă de spațiul online a respins cererea.

În prezent, compania nu mai poate să continue cu planul hub-ului din China. Rămâne de văzut dacă găsește o soluție sau renunță la acest plan.

Această știre a fost actualizată pe 26 iulie. Mai jos poți citi știrea inițială pe acest subiect din 25 iulie.


Facebook nu vrea să le permită chinezilor să spioneze pe rețeaua socială, iar regimul din China nu vrea să permită accesul fără să spioneze. În acest joc s-a regăsit Mark Zuckerberg în ultimii ani. A încercat să construiască o relație cu lideri din China, a învățat mandarina, dar tot n-a avut vreun mare succes. Acum are un plan mai îndrăzneț: încearcă o altă afacere.

Facebook vrea să creeze o divizie în orașul Hangzhou și plănuiește să aibă acolo un „hub dedicat inovației”. Astfel, prin acest hub, și-ar arăta suportul față de dezvoltatori și startup-uri locale. În același oraș este și Alibaba Group Holding, compania care administrează cel mai mare magazin online din China și din lume.

„Suntem interesați să creăm un hub dedicat inovației în Zhejiang (provincie din Hangzhou – n.r.) ca să susținem inovatori, dezvoltatori și startup-uri din China”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Facebook. Compania mai are astfel de inițiative în Franța, Brazilia, India și Coreea de Sud.

Divizia din China a Facebook ar porni cu un capital de 30 de milioane de dolari. Totuși, compania a spus că nu și-ar schimba politica doar pentru ca serviciile sale să fie accesibile și acolo.

Noua strategie a Facebook e cu atât mai ciudată cu cât înregistrarea afișată pe site-ul autorităților chineze a fost retrasă din online. The New York Times informează că mențiuni ale acestei divizii sunt cenzurate pe social media, rețele accesibile cetățenilor și întreținute de companii locale.

Oricum ar fi, dacă această divizie chiar va fi construită, n-ar fi prima companie care face așa ceva. Google are un centru de cercetare AI, iar Apple se supune regulilor chinezilor pentru a continua să-și vândă telefoanele în China. Nu în ultimul rând trebuie știut că WhatsApp a fost interzis în China în 2016.